Kara Taşıtları Trafik Kazalarında Kusur ve Kusur Değişimi

Emirzade Hukuk

Kara Taşıtları Trafik Kazalarında Kusur ve Kusur Değişimi

Ülkemizde kara taşıtlarının gün içerisinde sık tercih edilmesi ve trafiğe kayıtlı araç sayısının gün geçtikçe artması trafik kazalarını beraberinde getiriyor. Hem maddi hem hayati tehlikeler doğuran bu kazalarda Türkiye İsta

Kara Taşıtları Trafik Kazalarında Kusur ve Kusur Değişimi

 Hukuki terminolojiye göre kusur; başka türlü davranma olanağı varken ve bu şekilde davranmak zorunlu olduğu halde, o şekilde davranmamak, hukuka aykırı bir fiili işleyen kişinin, hukuk düzenince benimsenmeyen bir zihin ve ruh halidir. Meydana gelen bir kazada kimin kusurlu olduğu ya da kimin ne kadar kusurlu olduğunun bilinmesi kazanın sebep olduğu zararların tazmini açısından son derece önemlidir. Çünkü haksız bir fiile başkasına zarar veren kimse ancak kusurluysa bu zararı tazminle yükümlüdür. Böyle bir durumda genellikle akla ilk gelen soru “ kazalarda kusur oranı nasıl belirlenir ? “ oluyor.

Trafik kazasının oluş nedenlerini, yol ve çevre şartlarını, iz ve delillerini, tarafların davranış şekillerini ve sürücülere, araca ve diğer yol kullanıcılarına ait bilgiler ve kazanın özeti ile krokisini içeren, adli tahkikata ve sigorta hukukuna esas olmak üzere düzenlenen tutanağa “Trafik Kazası Tespit Tutanağı” denir. 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren sadece maddi hasarlı bir trafik kazasında kişiler karşılıklı anlaşarak maddi zararı belirlemek için kaza tespit tutanağı tutabilir. Bu tutanağın kaza yerinde ve hemen tutulması esastır. Kazaya karışan tarafların tamamı tutanağı imzalamış olmalıdır. Aksi takdirde tutanak geçerli sayılmaz. Taraflar uzalaşamazsa trafik polisi çağırılır ve onun düzenleyeceği tutanak geçerli olur. Maddi hasarlı trafik kazalarında aracın ve kaza yapılan yerin doğru açıdan çekilmiş fotoğrafları kusur oranlarının tespitinde oldukça önemlidir.Trafik kazalarının çoğunda kusur oranının tespiti için mahkemeye en ayrıntılı değerlendirme imkanı veren belge olmasına rağmen kaza tespit tutanağı, kusurun kimde olduğunun tespiti için yeterli bir evrak değildir.

Kazanın ardından sürücüler doldurdukları kaza tespit tutanaklarını poliçelerini yaptırmış oldukları sigorta şirketlerinin hasar departmanına iletirler.  Sigortalıdan gelen tutanaklar ve fotoğraflar dosya açıldıktan sonra Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) gönderilir. Sigorta şirketi 1 günde dosyayı açmak ve Tramer’e iletmekle yükümlüdür. Tramer, 3 iş günü içerisinde evrakları inceleyip sonuçlandırır ve sigorta şirketine kusur oranını bildirir. Tutanakların, Tramer sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar. Eğer tüm şirketler tarafından aynı kusur oranları verilir ise dosya sonuçlanır. 3 iş günü içerisinde mutabakata varılamaz ise en az bir şirket tarafından farklı kusur verilirse dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilir. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır.

Eğer sigorta şirketinden veya taraflardan birinden karara itiraz gelmezse belirlenen oranlar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır. Sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar için yasal süre 5 gündür. Sigortalılar, bu süreçte sigorta şirketlerine itirazda bulunabilirler. Karara itiraz edilmesi durumunda konu Tramer’in bünyesinde bulunan ve 3 kişiden oluşan Kaza Tespit Komisyonu’na veya bir diğer adıyla Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na iletilir ve buradan çıkan karar kesin kabul edilir. Bu komisyondan çıkan karar doğrultusunda da hasar ödemeleri gerçekleşir. Tazminat ödemelerinin yasal süresi 8 iş günüdür.

Kaza Kusur Oranları

Sigorta şirketleri, karşı tarafın zararını sigortalının kusuru oranında öder.Kusur oranlarının belirlenmesinde bir standart oluşmuştur. Bu oranlar %0 , %50 veya %100 olarak belirlenmiştir.

  • %0 kusur, sizin kazada kusursuz, karşı tarafın ise tamamen kusurlu olduğu durumdur.
  • %50 kusur, her iki sürücünün de aynı oranda kusurlu olması durumudur.
  • %100 kusur; sizin kazada tamamen kusurlu olduğunuz durumdur.

Kaynakça

  1. www.sbm.org.tr
Bud Holiday : Haklı olduğunuza inanıyorsanız, sakin olmayı başarabilirsiniz.
Ulpianus : Hukukun buyrukları şunlardır: Dürüst yaşamak, başkasına zarara uğratmamak, herkesin hakkını vermek